Mustafa Akış | Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyetinin Afrika Turu
15660
post-template-default,single,single-post,postid-15660,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyetinin Afrika Turu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyetinin Afrika Turu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22-26 Ocak 2017 tarihleri arasında beraberindeki heyetle, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı kapsayan Doğu Afrika turunu tamamladı. Bakanlardan, sivil toplum temsilcilerine, işadamlarından basın mensuplarına kadar geniş bir temsil grubunun yer aldığı heyette Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış da yer aldı.

Tanzanya

Eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da kendisine eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Darüsselam Julius Nyerere Uluslararası Havaalanı’nda Tanzanya Cumhuriyeti Başbakanı Kassim Majaliwa, Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Yasemin Eralp ve büyükelçilik mensupları karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Başkanlığı Sarayının Hint Okyanusuna bakan giriş kapısının önünde Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli tarafından resmî törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Magufuli’nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından, top atışları eşliğinde iki ülkenin millî marşları çalındı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Magufuli, yürüyerek Devlet Başkanlığı Sarayı’nın bahçesinden içeri girdi.

Ellerinde Türkiye ve Tanzanya bayrakları taşıyan vatandaşlarca sevgi ve yerel dans gösterileriyle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Devlet Başkanı Magufuli ile karşılıklı “tamtam” adı verilen Afrika davulu çaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Magufuli, karşılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti.

Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli ile düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekerek, “Biz tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Bizler bu terör şebekesinin Afrika’dan temizlenmesinde Maarif Vakfı, TİKA ve diğer kuruluşlarımızla sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’nın, Afrikalı kardeşlerimizin sorunlarına buralara has çözümler bulunması için gayretlerimiz sürecektir. Sadece Afrika’nın sesi olmakla kalmıyoruz. Türkiye, diplomatik desteğin yanında Afrika’ya yapılan teknik ve insani yardımlarda da en ön sıralarda yer alıyor. Zira biz, paylaşmanın bereketine inanan insanlarız” dedi.

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’ndaki konuşmasına Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli’ye şahsı ve heyetine gösterdiği ilgi ve konukseverlik için teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karibu” diyerek, kendilerini muhabbetle bağrına basan tüm Tanzanyalı dostlarına şükranlarını sundu.

Mozambik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika turunun ikinci durağı Mozambik’te, Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayında resmî törenle karşılandı.

Afrika turunun ilk durağı olan Tanzanya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, turunun ikinci durağı olan Mozambik’in başkenti Maputo’ya geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik temaslarına, Kahramanlar Meydanı’nda bulunan Mozambik Anıtı’na çelenk koyarak başladı.

Mozambik Anıtı’na çelenk koyma törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın giriş kapısının önünde Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi tarafından resmî törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi’nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından, top atışları eşliğinde iki ülkenin millî marşları çalındı.
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Nyusi, baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti.

Madagaskar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı kapsayan Afrika turunun son durağı olan Madagaskar’ın başkenti Antananarivo’da bir dizi temaslarda bulundu.

Eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da kendisine eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Antananarivo Ivato Uluslararası Havalimanı’nda Madagaskar Başbakanı Olivier Mahafaly Solonandrasana, Dışişleri Bakanı Beatrice Attalah, Millî Savunma Bakanı Beni Xavier Rasolofonirina, Türkiye’nin Antananarivo Büyükelçisi Volkan Türk Vural ve eşi Arlinda Perjuci Vural karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun son durağı Madagaskar’da, Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina tarafından resmî törenle karşılandı.

Iavoloha Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina’nın yerlerini almasının ardından iki ülkenin millî marşları çalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçti. Burada Madagaskar haritasını inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, karşılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere başladı.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Girişimcilerimizin ve yatırımcılarımızın Madagaskar’da çok şeyler yapacağına inanıyorum ve bunu da yaparken sömürgecilik anlayışıyla değil, kazan-kazan anlayışına dayalı olarak yapacaklarına inanıyorum. Çünkü bizim ne kültürümüzde ne de geçmişten bugüne değerler silsilemiz içerisinde böyle bir anlayış kesinlikle yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti çerçevesinde bulunduğu Madagaskar’da, Ulusal Meclis Başkanı Rakotomamonjy Jean Max ve Senato Başkanı Honore Rakotomanana ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye-Madagaskar İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma iş birliğimizin karşılıklı fayda temelinde ilerlemesini istiyoruz. Karşılıklı iş birliğinin her türlü tekelci ve sömürgeci duygulardan uzak şekilde samimiyet zemininde geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum, bunun için imkânlarımızı sonuna kadar kullanmaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar’da, Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina tarafından Devlet Yüksek Nişanı tevcih edildi. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu nişanı Madagaskar’ın, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme konusundaki samimiyetinin bir tezahürü olarak görüyorum” dedi.

Kaynak: https://www.tccb.gov.tr